• Rondreis Noorwegen - Finland - Zweden: DAG 10: vrijdag 25 juli 2008: Ivalo - Tankavaara - Rovaniemi - Kemi - Oulu (532 km bus)

  Om 8u30 vertrokken we richting Tankavaara, waar we het gouddelversmuseum bezochten in het gezelschap van vele muggen, muggen en muggen.Tankavaara (1)Tankavaara (2)

  Daarna reden we naar Joulupukki (de enige echte kerstman) op de Napapiiri (poolcirkel) in Santa Claus Village in Rovaniemi (66° 32' 35" N)!
  Dit ligt helemaal apart van het eigenlijke centrum van Rovaniemi en we kwamen helemaal in een kerstsfeer terecht, ook al was het zomer.
  Eerst gingen we naar het huis van de kerstman. Eenmaal binnen, werden we binnengelaten door een grote deur en leek het of we in een grote klok terecht kwamen. We leken erg klein doordat er o.a. een erg grote kast langs de gang stond. In die gang waren lichten met speciale kleuren, werd er ijs nagemaakt van plastiek op de vloer, af en toe werd er een wolkje nep-sneeuw gespoten...
  Het leek meer op een kerstman-spookhuis-gang...
  Aan het einde van de gang moesten we wat aanschuiven en dan werden we binnengelaten bij de grote kerstman! De vrouwen moesten naast hem gaan zitten, de mannen moesten achter hem gaan staan. Hij vroeg waar we vandaan kwamen en toen we België zeiden, vroeg hij of we dan van 'Antwerpen', 'Gent' of 'Hasselt' kwamen.
  Hij wist ons nog te vertellen dat zijn rendier Rudolf in de wei achter het dorp stond te grazen, dat hij zeker naar België ging komen met Kerstmis en dat we waarschijnlijk geen elanden zouden zien.
  Daarna moesten we naar voor kijken en zei hij in het Nederlands 'lachen... lachen... lachen...' en de foto werd gemaakt.
  Eenmaal buiten de kamer van de kerstman, konden we de foto op een computerscherm bekijken.
  Het bezoek aan de kerstman was gratis, maar je mocht er zelf geen foto's maken. Als je dus een herinnering wou, moest je die kopen. Je kon kiezen uit 3 dingen: 25 euro voor de foto op A4-formaat, 30 euro voor 5 foto's op postkaartformaat of een DVD waarop je jezelf kon zien tijdens het lopen door de gang en tijdens het gesprek met de kerstman.
  Op bezoek bij de kerstman in Rovaniemi (1)Op bezoek bij de kerstman in Rovaniemi (2)Op bezoek bij de kerstman in Rovaniemi (3)Op bezoek bij de kerstman in Rovaniemi (4)
  Vervolgens bezochten we de rest van Santa Claus Village: we maakten foto's voor het huis van de kerstman, op de poolcirkel die daar erg mooi aangeduid was op de grond, aan het postkantoor van de kerstman en bij de kerst-speeltuin...
  We keken er ook rond in de vele mooie winkeltjes met kerstspullen en schreven weer een paar postkaartjes.
  We verstuurden zelfs al enkele kerstkaartjes en stopten deze in de speciale kerstman-brievenbus. Deze kaartjes komen dan pas met Kerstmis aan en krijgen een speciale kerstmanpostzegel en speciale kerstmanpoststempel die alleen maar op deze plek gegeven mag worden.
  het huis van de kerstman in Rovaniemivoor de poolcirkel in Rovaniemiop de poolcirkel in Rovaniemivoor het postkantoor van de kerstman in Rovaniemide kerst-speeltuin in RovaniemiSanta Claus Village in RovaniemiSpecial postmark

  Onze tocht ging verder naar Kemi, waar we de ijsbreker Sampo bezochten. Een indrukwekkend schip!

  ijsbreker Sampo in Kemi, Finland (1)ijsbreker Sampo in Kemi, Finland (2)ijsbreker Sampo in Kemi, Finland (3)
  Daarna reden we naar ons hotel in Oulu, waar we om 20u konden eten.
  Na het eten gingen we natuurlijk weer wandelen.
  In Finland zijn de mensen uitbundiger dan in Noorwegen en men profiteert er ook meer van het licht in de zomer.
  Vlak achter ons hotel vond er dan ook een festival plaats, nl. Qstock. Overal zagen we dan ook Gothics, veel zatte mensen... We hebben ons heel goed geamuseerd door tussen hen te lopen en rond te kijken. Amai... wat we daar allemaal zagen. Het werd een hilarische avond!

  Qstock, Oulu, Finland (1)Qstock, Oulu, Finland (2)
  Om 23u30 waren we terug in het hotel, maar van slapen kwam niet veel in huis met zo'n festival er vlak langs...

 • Rondreis Noorwegen - Finland - Zweden: DAG 9: donderdag 24 juli 2008: Honningsvag - Karasjok - Karigasniemi - Ivalo (396 km bus)

  Om 8u45 zaten we aan het ontbijt en om 10u vertrokken we weer met de bus. We reden via Kajford langs de Porsangerfjord richting Lakselv.
  We zagen weer veel rendieren, reden door enkele tunnels waaronder de Skarvbergtunnelen (2980 m lang) en hielden halt bij Samententen.rendieren (Noorwegen)Skarvbergtunnelen (2980 m)in een Samentent, Noorwegenrendiergewei en Samententen in Noorwegen
  In Karasjok (het culturele centrum van de Noorse Samen) hielden we onze middagpauze. Van de gids kregen we een kartonnen doosje met typisch Noors flatbrod (een flinterdunne broodsoort, gebakken van ongezuurd deeg) en o.a. elandsalami.flatbrod, Noorwegenslee met Samen-kledij, Karasjok, Noorwegen
  We reden verder en reden de Finse grens over in Karigasniemi. We moesten onze klok verzetten, want zolang we in Finland waren, was het 1u later. Vanaf nu konden we ook onze Noorse Kronen opbergen en weer met euro's betalen.
  We waren nu dus in Fins Lapland aangekomen. Onze gids noemde de weg hier 'Walibi-weg', want de weg ging steil bergop, dan bergaf, steil bergop, dan bergaf... Net het parcours van een achtbaan... Er stond ook nergens een huis. Finland is veel minder toeristisch dan Noorwegen en zeker in het noorden, dus geen wegrestaurants... niks... alleen vlaktes met bomen, bomen en nog eens bomen...

  In Inari bezochten we het prachtige 'Siida', het museum van de Samen (Lappen). Binnen was er een prachtige tentoonstelling waarin het leven van de mensen en de natuur doorheen de verschillende maanden werd voorgesteld. Er was ook een open-luchtgedeelte, waar je allerlei oude woningen, tenten en gebouwtjes kon zien, zoals de Samen vroeger leefden... een soort Samen-Bokrijk, zeg maar...
  Overal stonden bordjes met uitleg in verschillende talen...
  Dit is het mooiste museum dat ik ooit gezien heb! Echt prachtig voorgesteld!Siida, Finland (1)Siida, Finland (2)
  In dit openluchtgedeelte maakten we ook voor de eerste keer kennis met de Finse muggen. Dikke, bloeddorstige muggen die overal om je heen zwermen. Mijn anti-muggenstick hielp erg goed... De muggen staken niet waar ik mij ingesmeerd had... Maar op plekken waar ik mij niet insmeerde, staken ze wel: op mijn hoofd tussen mijn haren, in mijn oren, op mijn schouder toen mijn T-shirt even wat scheef hing door mijn tas.............
  De muggen zouden ons zolang we in Finland waren achtervolgen, met uitzondering van Helsinki.

  Na het bezoek aan Siida reden we verder naar ons hotel in Ivalo, waar we om 19u15 aankwamen. Na het eten gingen we weer wandelen in het gezelschap van de muggen. Ons hotel was gelegen aan een meer en jawel: er zaten rendieren aan het meer! Mooi!rendieren, Finland
  Er stond ook een gouddelvers-standbeeld. Deze streek is erg bekend voor het goudzoeken.gouddelvers, Ivalo, Finland
  Om 23u30 waren we terug op de kamer en jawel... nog altijd in de regio waar het licht blijft 's nachts... Niet altijd even gemakkelijk om te slapen!

  Wat gedurende de hele reis trouwens vreemd was in de hotels en toiletten van wegrestaurants in het noorden, was dat eenmaal je een kraan opendraaide, er al na 1 seconde erg warm water uitstroomde.
  Gedurende de hele reis was het erg warm. 's Avonds snak je dan naar een frisse douche, maar dat was op sommige plaatsen gewoon niet mogelijk omdat er gewoon geen koud water uit de kraan te krijgen was.
  De meeste hotels hadden vloerverwarming (die gelukkig uitgezet werd) en op de bedden lagen er steeds donsdekens...
  In de inkomhal van de hotels stonden af en toe zelfs kacheltjes...

  Een groot verschil met Noorwegen is ook de prijs van alles wat je kan kopen in Finland. Waar je in Noorwegen de Belgische prijs x 2,5 moet betalen en een alcoholische drank helemaal niet te betalen is, kost in Finland alles ongeveer evenveel als bij ons.

 • Rondreis Noorwegen - Finland - Zweden: DAG 8: woensdag 23 juli 2008: Tromsö - Svensby - Olderdalen - Gildetun - Alta - Honningsvag - Noordkaap - Honningsvag (584 km bus + 2 bootoverzetten)

  Om 9u vertrokken we weer uit het hotel.
  Het was erg speciaal om te zien hoe de omgeving totaal verandert als je van zuid naar noord rijdt. Nu waren we dus erg hoog in het noorden: geen woningen meer, geen bossen meer / wel Toendragebied, het weer dat héél erg snel wisselt (heel vreemd om mee te maken!), hier en daar sneeuw op de grond op hooggelegen plaatsen, veel rendieren...

  Toen we stonden te wachten aan de boothalte op de overzetboot naar Svensby stond daar toevallig ook een echte Samen-familie te wachten op de boot. De man was rendierhouder. We mochten hen zonder problemen fotograferen.
  Om 10u vertrok de overzetboot.
  Samen in Noorwegen
  Samenfamilie in Noorwegenoverzetboot naar Svensby
  Daarna was er een tweede bootoverzet, deze keer naar Olderdalen.
  Toen ook die achter de rug was, reden we nog wat verder en hielden onze middagpauze in Gildetun, op 370 km van de Noordkaap.

  Gildetun (1)
  Daar wilden we ook graag een foto maken in de sneeuw. Na wat klim- en klauterwerk op rotsen is het ons gelukt om bij de sneeuw te geraken.Gildetun (2)
  We reden verder noordwaarts en kwamen aan in Alta, waar we de erg speciale rotstekeningen (beschermd door UNESCO, is werelderfgoed) bezochten.rotstekeningen in Alta, Noorwegen (3)rotstekeningen in Alta, Noorwegen (1)rotstekeningen in Alta, Noorwegen (2)
  Via het indrukwekkende toendragebied trekken we door het Sennaland met zijn bergtoppen en ravijnen naar Kafjord.
  We zagen met een paar mensen plots 3 zwarte diertjes die we nooit eerder gezien hadden. Sommigen dachten dat het otters waren, maar ik vond ze erg donker en anders dan otters. De gids en de chauffeur hadden ze niet gezien. 
  De gids had eerder verteld dat er in Scandinavië veelvraten leven. Ik had er geen idee van hoe die dieren eruitzien, maar toen ik enkele dagen later in een museum poppen en foto's van veelvraten zag, vermoed ik dat we dus 3 veelvraten gezien hebben. Zeker ben ik er niet van en jammer genoeg geen foto van kunnen maken.

  Ook liepen er nu zowat overal langs de weg rendieren. De bus moest zelfs voor enkele rendieren stoppen, omdat ze de weg overstaken.

  rendieren, Noorwegenoverstekende rendieren in het Toendragebied, Noorwegen
  Ook kwamen we weer een stokvisstellage tegen. Deze keer hingen de stokvissen er nog aan.stokvisstellage, Noorwegen
  Daarna reden we door de tunnel naar Honningsvag, op het Noordkaapeiland Mageroy. We gingen meteen naar ons hotel in Honningsvag (de noordelijkste stad van het Europese vasteland), waar we om 19u45 aankwamen. Daar gingen we meteen eten en schreef ik nog wat postkaartjes om mee te nemen naar de Noordkaap, zodat ik ze daar in de speciale brievenbus kon posten.

  Om 21u30 vertrokken we dan met de bus naar boven, naar het Noordkaap-plateau zelf. Een zeer indrukwekkende en erg speciale rit van zo'n 20 minuten, ook al was het bewolkt. De weg ging erg steil omhoog, er zaten erg veel rendieren, hoe langer hoe minder begroeiing en uiteindelijk helemaal geen begroeiing meer. Het waaide enorm hard en we hoorden en voelden de wind tegen de ramen van de bus waaien.
  We zagen ook enkele bepakte fietsers en rugzaktoeristen die de steile weg omhoog te voet moesten afleggen. Ze geraakten amper vooruit in de harde wind.

  Op het Noordkaap-plateau (71° 10' 21" N) hing er een speciaal sfeertje en was het erg vreemd om daar te zijn.
  Eerst gingen we naar de Noordkaaphal, waar we de kaartjes postten in de speciale brievenbus, daarna gingen we naar buiten om letterlijk weg te waaien bij het bekende Noordkaapmonument. Zo'n harde wind heb ik nooit eerder meegemaakt, laat staan erin rondgewandeld. Ongelooflijk, die wind!
  Vervolgens gingen we de beelden bekijken, keken we naar de Noordkaapfilm in de bioscoopzaal, namen we een kijkje in de kapel op de Noordkaap, bezochten we 'The King's view', waar we een mooi zicht hadden op de Arktische Ijszee. Rond 23u30 gingen we terug naar buiten en gingen nog wat foto's maken bij het Noordkaapmonument, keken naar de Arktische Ijszee en keken van aan de Noordkaaphal naar het monument. Jammer genoeg was het te bewolkt om de middernachtzon zelf te zien, maar er waren wel af en toe open, blauwe luchtplekken tussen de wolken door. Erg speciaal!

  de Noordkaap (2)
  de Noordkaap (1)de Noordkaap (3)de Noordkaap (4)de Noordkaap (5)de Noordkaap (6)de Noordkaap (7)de Noordkaap (8)Noordkaapmonument + Noordkaaphal

  Om 0u05 werden we terug verwacht op de bus, om 0u30 waren we terug bij het hotel in Honningsvag.

 • Rondreis Noorwegen - Finland - Zweden: DAG 7: dinsdag 22 juli 2008: Svolvaer - Tjeldsund - Tromsö (429 km bus)

  Vanmorgen vertrokken we om 9u richting Tromsö. Het was bewolkt en het regende. Het viel wel op dat het ondanks het slechte weer niet héél erg koud was. Het zou de enige regen-dag van de rondreis worden.

  We stopten o.a. bij een oude boot,oude boot, Noorwegen
  zagen veel mosselkwekerijen in het water, zagen prachtig blauw water in Tjeldsund,blauw water in Tjeldsund
  reden over de bekende Tjeldsundbrug...Tjeldsundbrug, Noorwegen
  Mooi!

  En toen riep iemand in de bus plots: 'Daar... rendieren!' Jawel: in de verte zater er 3! De chauffeur stopte, zodat we allemaal gefascineerd konden kijken. Super!
  (We realiseerden ons toen nog niet dat we er nog minstens 100 zouden tegenkomen, overal op en langs de wegen en veel dichterbij dan deze...)

  Daarna stopte de bus aan de eerste Samententen (Lappententen) die we tegenkwamen. Er groeiden ook 'cloudberries' of multebaeren, die we bij ons niet kennen. Ik vind ook nergens een Nederlandse naam van deze bes.
  Toegevoegd op 1 augustus:
  Dank je wel, Vital! Heb even gegoogled op '
  bergframboos' en inderdaad: dat is de Nederlandse naam! Er stond ook nog 'bes van de kruipbraam' bij.

  Onze gids noemde de Samen in deze tenten 'Toeristenlappen', omdat ze hier niet echt wonen, het zijn eerder souvenirkraampjes voor de toeristen.

  cloudberry in Noorwegeneen Samen-beeldje (een Lap in klederdracht)Lappententen, Noorwegenin een Lappentent, Noorwegen

  Eenmaal in Tromsö, de grootste Noorse stad boven de poolcirkel, bezochten we de ijszeekathedraal.

  interieur ijszeekathedraal, Tromsö, Noorwegen
  orgel in de ijszeekathedraal, Tromsö, Noorwegen

  Na het bezichtigen van deze kathedraal reden we naar ons hotel in Tromsö. Eenmaal daar gingen we met paraplu wat wandelen, om 19u15 avondeten en daarna weer wat wandelen. Het was wel slecht weer, maar het blijft tof dat het 's nachts overal licht is!
  We zagen o.a. de ijszeekathedraal,de ijszeekathedraal in Tromsö, Noorwegen
  het Polarmuseum en kwallen in het water.

  Polarmuseet, Tromsö, Noorwegenkwal, Tromsö, Noorwegen

  In ons Radisson SAS-hotel ging ik nog vlug even op de foto met een ijsbeer en dan vlug naar bed.
  ijsbeer, Tromsö, Noorwegen

 • Rondreis Noorwegen - Finland - Zweden: DAG 6: maandag 21 juli 2008: Svolvaer & Kabelvag (de Lofoten)

  Om 8u30 werden we verwacht aan het ontbijt. De rest van de dag waren we vrij, want vandaag was het de wettelijk verplichte rustdag voor de chauffeur.
  Het is zó mooi op de Lofoten, zodat een vrije dag hier héél welkom was!
  Het weer was ook fantastisch, wat de uitzichten nog mooier maakte natuurlijk!

  We besloten (op aanraden van onze chauffeur) naar Kabelvag te wandelen. Een prachtige wandeling, die uiteindelijk wel langer was dan we dachten. We zagen o.a. de mooie houten kerk van Kabelvag.

   van Svolvaer naar Kabelvag (1)van Svolvaer naar Kabelvag (2)
  Eenmaal terug in Svolvaer zochten we de brug op die vlak achter ons hotel lag, gingen deze over, hadden een heleboel prachtige uitzichten op het water en op ons prachtige Rica Hotel dat half in het water stond. Er waren ook een heleboel stellages waar eerder op het jaar stokvis aan gehangen wordt om te drogen.Svolvaer (1)Svolvaer (2)stokvis in SvolvaerRica Hotel in Svolvaerstokvisstellages in Svolvaer

  Natuurlijk maakte ik ook een foto van de meest-gefotografeerde plaats van Svolvaer: de berg Svolvaergeita. Die heet zo omdat je er een geitenkop in kan zien. Er zijn ook een heleboel postkaarten te vinden met deze berg erop.

  Svolvaergeita

  Om 19u werden we in het hotel verwacht voor het avondeten en kregen we te horen wat de anderen deze dag allemaal gedaan hadden. De chauffeur had precies dezelfde wandeling gemaakt als ons, alleen in een andere volgorde. Hij wist ons te vertellen dat we vandaag zo'n 15 km gewandeld moeten hebben.

  Na het avondeten wilden we naar buiten gaan, maar er was een sterke wind, het was een heel stuk frisser geworden en we waren moe van de voorbije dagen. Dus maar terug richting kamer, nog even naar de Noorse tv gekeken. Het Noors is een Germaanse taal, net als het Nederlands. Hierdoor kunnen wij van het Noors heel veel begrijpen.
  Ik ben dan ook op tijd gaan slapen, want er zouden nog heel wat vermoeiende dagen aankomen!