• Citytrip Lissabon: DAG 5: 19 februari 2010

  Vandaag zijn we extra vroeg opgestaan om van onze laatste dag in Lissabon te kunnen genieten. Het zou vandaag ook de meest zonnige dag worden van de citytrip.
  We startten de dag met een bezoek aan het klooster van de Igreja S. Vincente de Fora. De kerk zelf kon niet bezocht worden wegens restauratiewerken.
  De gangen van het klooster zijn ook weer versierd met de typische azulejos, deze keer zijn er o.a. de fabels van La Fontaine op te zien.
  Erg interessant om de fabels te bekijken en op de bordjes het bijhorende verhaal te lezen.
  Ook de rest van het klooster was een bezoek meer dan waard!São Vicente de Fora, Lissabon (1)São Vicente de Fora, Lissabon (2)São Vicente de Fora, Lissabon (3)São Vicente de Fora, Lissabon (4)São Vicente de Fora, Lissabon (5)
  Tenslotte maakten we nog een wandeling door de kleine straatjes van de Alfama en daarna wandelden we naar beneden om voor de laatste keer te genieten van gegrilde sardientjes, deze keer op een zonnig terrasje aan de triomfboog.
  We verhuisden ook nog even naar een zonnig terrasje op het Rossio, bij Pastelaria Suiça, waar we ook nog even proefden van een 'pastel de nata'.
  Alfama, Lissabon (1)Alfama, Lissabon (2)terrasje in de zon, Lissabongegrilde sardines, Lissabonpastel de nata, Lissabon

  We kochten op het Rossio-plein een kaartje op de Aerobus/Aeroshuttle, waarmee we eerst onze koffers gingen ophalen bij het hotel en waar we mee naar de vlieghaven reden.
  De veiligheidsprocedures waren erg hoog. Toen ik door het 'poortje' liep, werd ik tegengehouden en voor de allereerste keer in mijn leven gefouilleerd. Daarna ging men ook nog met een handmatige metaaldetector langs me heen: bleek dat de ritssluiting van mijn broek gedetecteerd werd...
  Om 19u25 vertrok ons vliegtuig en om 23u15 landden we weer in het koude Zaventem.
  Alweer een gezellige super-citytrip om naar terug te kijken!

 • Citytrip Lissabon: DAG 4: 18 februari 2010

  Alweer op tijd opgestaan, ontbeten en vervolgens de metro naar het Rossio-plein genomen om daar vanuit het station met de trein naar Sintra te rijden. Een ritje van 30 à 40 minuten.Estação do Rossio, Lissabonfontein, Rossio-plein, Lissabontrein naar Sintra, Lissabon (1)aankomst in Sintra
  Eerst wandelden we naar het Palácio Nacional de Sintra dat we bezochten. De 2 grote schoorstenen zie je al van ver.Palácio Nacional de Sintra, Sintrain de keuken van het Palácio Nacional de Sintra, Sintra
  Natuurlijk moesten we in Sintra de 2 typische gebakjes proeven: travesseiros (een bladerdeegrolletje met kaas en kaneel) en queijados (een klein cakeje met amandelen).
  En waar konden we dat beter doen dan in Pastelaria Piriquita, een van de oudste zaakjes in Sintra.
  De 2 gebakjes én daarbij een grote kop koffie bleek slechts 2,5 euro per persoon te kosten. Alles was bijzonder lekker!Pastelaria Piriquita, Sintra (1)Pastelaria Piriquita, Sintra (2)Pastelaria Piriquita, Sintra (3)Pastelaria Piriquita, Sintra (4)
  Met bus 434 reden we van aan het toeristisch bureau naar het Castelo dos Mouros en maakten daar een schitterende wandeling over de muren van de burcht.Castelo dos Mouros, Sintra (1)Castelo dos Mouros, Sintra (2)Castelo dos Mouros, Sintra (3)Castelo dos Mouros, Sintra (4)Castelo dos Mouros, Sintra (5)
  Met bus 434 reden we naar Palácio da Pena, een schitterend paleis en binnen nog véél mooier dan buiten!
  Vanuit het park reden we met een bustrammetje tot aan het paleis.Palácio da Pena, Sintra (1)Palácio da Pena, Sintra (2)Palácio da Pena, Sintra (3)
  Met het bustrammetje reden we weer naar de ingang van het park, daar namen we bus 434 terug tot aan het stadje, waar we nog een warme chocomelk en opnieuw de 2 gebakjes gingen eten bij Pastelaria Piriquita.
  Vervolgens namen we bus 434 tot aan het station waar we de trein naar Rossio in Lissabon namen.
  Van daaruit gingen we weer met de metro naar Centro Colombo, waar we een ander restaurantje uitzochten dan de vorige keer. Deze keer kozen we voor een witte porto als aperitief, steengrill als hoofdgerecht met een Mateus Rosé-wijntje en als dessert at ik een banaan met kaas. Dit volledige menu kostte me slechts 20 euro, fooi inbegrepen. Ja, eten en drinken is echt niet duur in Portugal!porto drinken in Lissabonsteengrill, Lissabonbanaan met kaas, Lissabon
  Daarna namen we de metro terug naar het hotel. Onze laatste avond in Portugal zat erop!

 • Citytrip Lissabon: DAG 3: 17 februari 2010

  De weersverwachtingen voor vandaag waren goed, dus besloten we vroeg op te staan, zodat we er een lange, mooie dag van konden maken.
  Na het ontbijt vertrokken we al vroeg in de morgen naar het Praça do Comércio van waaruit we langs de Igreja de Santo António naar de Sé Catedral gingen. We bezochten in de Sé Catedral het interieur, de schatkamer en het kloosterhof met de archeologische opgravingen. Zeker de moeite waard!

  Sé Catedral, Lissabonboom met sinaasappelen, LissabonKloosterhof van de Sé Catedral, Lissabon
  Van daaruit namen we de befaamde tram 28 naar Miradoura de Santa Luzia, van waaruit je een schitterend uitzicht hebt over Lissabon.
  Zoals op vele plaatsen zijn er ook hier weer de typische 'Azulejos': geglazuurde tegeltjes.Miradoura de Santa Luzia, Lissabon
  Omdat het mooi weer was en we daarom graag de veerboot naar de overkant van de Taag wilden nemen, besloten we hierna met tram 28 terug naar beneden te rijden en met de metro naar Cais de Sodré te gaan om van daaruit de boot naar Cacilhas in het plaatsje Almada te nemen. Een mooi boottochtje!veerboot in Cacilhas, Almada
  Van hieruit heb je ook een schitterend uitzicht over Lissabon! Wow!zicht op Lissabon vanuit Almada
  Aan de haven Cacilhas genoten we weer van een andere typische specialiteit: grote gegrilde sardines. Alweer erg lekker!gegrilde sardines, Cacilhaseten aan de haven Cacilhas

  Via een site op internet had mijn collega een wandeling van hieruit naar het Cristo Rei (een groot Christusbeeld, een kopie van dat van Rio de Janeiro) gevonden.
  De wandeling liep over de kade van de Taag langs vervallen huisjes. Er stonden waarschuwingsborden dat je moest uitkijken voor neervallende stenen van de huisjes. Daarna slingerde de weg omhoog tussen de typische huisjes en langs een typisch kerkhof om zo bij het beeld uit te komen.
  Het was een schitterende wandeling en het was mooi weer! Echt prachtig om te doen!Almada (1)Almada (1b)
  Almada (2)Almada (3)kerkhof Almada

  Eenmaal bij het Cristo Rei aangekomen had je een fantastisch uitzicht over Lissabon aan de overkant van de Taag, alsook over de schitterende Ponte 25 de Abril. Met de lift gingen we naar het platform aan de voeten van het Christusbeeld. Vanhieruit heb je een nog verder zicht over de Taag en over Lissabon.Ponte 25 de Abril vanuit Almadaklaprozen, Almada
  Cristo Rei, Almada (1)Cristo Rei, Almada (2)Cristo Rei, Almada (3)

  Met de bus gingen we vanhieruit terug naar de haven Cacilhas en namen weer de veerboot terug naar Cais de Sodré.
  Daarna gingen we nog even wandelen naar het Miradouro da Senhora do Monte, maar keerden al snel weer terug naar beneden om op het Rossio-plein een Walldorff-salade te gaan eten bij Café Nicola, het oudste café van Lissabon.
  Daarna gingen we weer naar het hotel.

 • Citytrip Lissabon: DAG 2: 16 februari 2010

  Op tijd opgestaan, genoten van het goede ontbijt van het hotel en vervolgens m.b.v. de Lisboa-card (die we voor 72u genomen hadden) met metro en tram naar Belém. Het regende nog een beetje, maar al gauw konden we onze paraplu's opbergen.
  In Belém bezochten we eerst het schitterende Mosteiro dos Jerónimos.Mosteiro dos Jerónimos, Lissabon (1)Mosteiro dos Jerónimos, Lissabon (2)graftombe van Vasco da Gama in de Santa Maria de Belém, Lissabonkloosterhof van het Mosteiro dos Jerónimos, Lissabon (1)kloosterhof van het Mosteiro dos Jerónimos, Lissabon (2)kloosterhof van het Mosteiro dos Jerónimos, Lissabon (3)kloosterhof van het Mosteiro dos Jerónimos, Lissabon (4)

  Nog in Belém bekeken we het Padrão dos Descobrimentos en de Torre de Belém.Padrão dos Descobrimentos, LissabonTorre de Belém, Lissabon (1)Torre de Belém, Lissabon (2)

  We namen de tram terug naar de Praça do Comércio, waar we onze wandeltocht begonnen aan de triomfboog. Van daaruit wandelden we naar de Elevador de Santa Justo, die we namen naar het Largo do Carmo in de Bairro Alto.triomfboog aan het Praça do Comércio, LissabonElevador de Santa Justa, Lissabon (1)Elevador de Santa Justa, Lissabon (2)ruïne van de Igreja do Carmo, Lissabon

  In een informatiekiosk hadden we vernomen dat vandaag o.a. de postkantoren en banken gesloten zouden zijn, omdat het een feestdag was, nl. Carnaval.
  Er zou een een parade zijn in de stad. We besloten even te gaan kijken op het Rossio-plein om te zien hoe carnaval hier gevierd wordt.
  Het viel erg tegen: enkel een stoet van allemaal mensen die verkleed waren in een bont allegaartje... geen wagens, geen groepen mensen die hetzelfde verkleed waren... Nee, iedereen deed waar hij/zij zin in had en liep gewoon in een stoet rond...Carnaval de Lisboa (1)Carnaval de Lisboa (2)Carnaval de Lisboa (3)

  Na eventjes gekeken te hebben, zetten we onze wandeling verder. We namen weer een lift: deze keer de Elevador da Glória, een kabeltrammetje dat naar de Bairro Alto gaat.Elevador da Glória, Lissabon
  Na een echte stortbui hielden we het wandelen weer voor bekeken en namen we de metro naar Colégio Militar/Luz, vanwaar je recht uit het metrostation het grootste winkelcentrum van Lissabon kan binnenwandelen: 'Centro Colombo'. Mijn collega had namelijk dringend waterdichte schoenen nodig. Ze heeft deze gevonden en gekocht in het winkelcentrum en vanaf dan heeft het de rest van onze citytrip niet meer geregend... ;-)Centro Colombo, Lissabon

  In het Centro Colombo zijn ook een heleboel restaurantjes te vinden: je hebt er alles van Pizza Hut, tot McDonalds, KFC.............., maar er is ook een stuk met betere en lokale restaurantjes. We besloten er eentje uit te kiezen en hier te eten, zodat we niet meer door de regen moesten gaan.
  We kozen voor 'Patéo', een leuk en gezellig restaurantje waar we octopus namen. Ik had dit nooit eerder gegeten, maar het was erg lekker!!! Mmmm....! Octopus, Lissabon
  Daarna reden we een stuk terug met de metro en wandelden we weer terug naar het hotel.

 • Citytrip Lissabon: DAG 1: 15 februari 2010

  Om 2u 's nachts reden we al richting Zaventem, want door de sneeuw en het Belgische strooizout dat op was, lagen de wegen er erg glad bij.
  Om 6u55 vertrok dan ons vliegtuig van Brussels Airlines naar Lissabon, waar we rond 8u45 aankwamen. Jammer genoeg het begin van een erg regenachtige eerste dag in deze stad.
  We kochten een kaartje voor de Aerobus/Aeroshuttle voor 3,50 euro, waarmee we de hele dag konden rondtouren.
  Eerst gingen we richting Real Parque Hotel om onze koffers af te geven en vervolgens reden we helemaal naar het oosten om het voormalige Expoterrein van Expo '98 te bezoeken in de regen en in de wind.
  We hebben er even met paraplu rondgewandeld, maar hielden het door het slechte weer al gauw voor bekeken.Gare do Oriente, LissabonExpo '98, LissabonTorre Vasco da Gama, Lissabon
  kabelbaan, Parque das Naçoes, Lissabon

  Gelukkig lag er ook het 'Centro Comercial Vasco da Gama', waar we iets gaan eten zijn en waar we wat shopten.Centro Comercial Vasco da Gama, Lissabonin Centro Comercial Vasco da Gama, Lissabon

  Verder reden we met de Aerobus/Aeroshuttle de volledige ritten mee, zodat we een overzicht kregen van Lissabon.
  In de late namiddag waren we al terug bij het hotel, waar we incheckten en kennismaakten met de grote, mooie en verzorgde kamer.kamer Real Parque Hotel, Lissabon
  We aten er ook een plaatselijke specaliteit: een soort vissoep met rijst.
  We besloten ook vroeg te gaan slapen, want we waren toch wel héél vroeg moeten vertrekken vannacht.slapen, Lissabon