• Rondreis Polen/Wit-Rusland/Rusland/Finland/Zweden: DAG 11: Kiel (Duitsland) - Sevenum (Nederland) - Mol (België) - naar huis

  Na een allerlaatste uitgebreide ontbijtbuffet kwam de Stena Scandinavica om 9u aan in het Duitse Kiel en 's avonds waren we terug thuis.

  Nog enkele "wist-je-datjes".
  Wist je dat:
  - we 1000 km gevlogen hebben om in Warschau te geraken, 4178 km in de bus gezeten hebben en daarbovenop nog 660 km afgelegd hebben per boot?
  - men in restaurants met 10 personen "werkt" om een groep van 44 mensen te bedienen? Iemand houdt constant de wacht bij de deur, iemand houdt de wacht bij de toiletten, iemand staat bij de garderobe, iemand houdt de wacht in het restaurant zelf enzoverder... Uiteindelijk zijn er dan nog 2 werkelijk bezig met het opdienen...
  - een 3-gangenmenu eten bijzonder snel gaat? We hebben het eens getimed: het duurt nog geen 9 seconden voor men je bord weghaalt na je laatste hap. Vaak wordt de volgende gang zelfs al gebracht als de vorige nog maar net opgediend werd.
  - het opdienen van de koffie achteraf dan weer héééééééél lang duurt? Het lijkt wel of ze die kopje per kopje zetten en als je dan met een grote groep bent.... Tja...
  - je graag gekookte aardappelen met tijm moet eten als je naar Rusland op reis gaat? Je krijgt het bijna elke dag te eten...
  - zelfs in de grootste Russische restaurants er meestal maar 2 toiletten zijn?
  - vooral het vragen van melk bij de koffie blijkbaar geen gewoonte is? Als je ernaar vraagt, komen ze vaak met een potje wat bij je koffie gieten en dat als je koffie al lang koud geworden is.
  - de groene mannetjes van Russische voetgangersverkeerslichten écht stappen?
  - het leek of half Rusland tegelijkertijd trouwde?
  - je precies beter niet zelf met de auto rondrijdt in Moskou? Ongelooflijk hoeveel ongevallen we daar gezien hebben!
  - de muggen in Smolensk erg hard kunnen steken?
  - het interessant is om de schoenen van Russische dames te bekijken? Het lijkt wel of ze allemaal altijd en overal op stiletto's lopen, zelfs op kasseien! Ook vreemd daarbij zijn de ouderwetse nylonkousen met gekleurde bollen en strepen erop.
  - het schrijnend is om te zien hoe de mensen wonen en hoe ze langs de kant van de weg handdoeken, windvliegers, thee, knuffelberen... moeten verkopen om aan wat extra geld te komen en dat terwijl men heel Sint-Petersburg tegelijkertijd lijkt te restaureren en met bladgoud aan het beplakken is?
  - veel van wat je ziet in werkelijkheid verwoest werd in WOII en dat je dus eigenlijk maar reproducties ziet?
  - veel kerken zwembaden, ijsbanen... waren of afgebroken werden.... Veel kerken zijn dan ook nog maar de laatste jaren terug kerk geworden of zelfs gebouwd...
  - een Russische plaatselijke gids op veel vragen niet mag, wil of kan antwoorden?
  - een derde van onze groep uit een kerk gezet werd, omdat ze er toch fotografeerden ondanks dat het eigenlijk niet mocht? En het strafste van de zaak: wist je dat ik niet buitengezet werd? ;-)))
  - het ongelooflijk is om het verschil te zien tussen het onderhoud van zelfs de natuur langs de weg aan de Russische kant van de grens en daarna aan de Finse kant van de grens?
  - er bij een Russische overweg ook een stuk van de straat openklapt, zodat je er gewoonweg niet over kán rijden?
  Rusland_6179.JPG

  Dank je wel aan alle medereizigers voor de gezellige reis! Het was super!
  Als iemand van jullie dit leest, laat dan gerust eens een berichtje achter! ;-))

  Verder ook nog een grote dank je wel aan reisleider Luc en chauffeur Hans voor de prima service en de veilige lange ritten!!!
  Göteborg_296.JPG

 • Rondreis Polen/Wit-Rusland/Rusland/Finland/Zweden: DAG 11: Stockholm (Zweden) - Göteborg (Zweden)

  Na een goede nachtrust aan boord van de Isabella van Viking Line en een uitgebreid ontbijtbuffet meerden we om 7u30 Finse tijd en dus 6u30 Zweedse tijd aan in Stockholm.
  Rusland_6379.JPGRusland_6383.JPG
  Stockholm_395.JPG
  We gingen er eerst naar een prachtig uitzichtspunt!
  Stockholm_396.JPGStockholm_399.JPGStockholm_401.JPG
  We maakten een rondrit door de stad en langs de ambassades. We stopten bij het stadhuis dat we deze keer enkel aan de buitenkant bekeken. Aan de achterkant van het stadhuis was er een mooie tuin met een prachtig zicht op de stad.
  Stockholm_404.JPGStockholm_406.JPGStockholm_407.JPG
  We maakten ook weer een wandeling aan het Koninklijk Paleis en over de oude markt, waar we weer wat vrije tijd kregen.
  Stockholm_409.JPGStockholm_410.JPGStockholm_411.JPGStockholm_412.JPGStockholm_413.JPGStockholm_415.JPGStockholm_416.JPGStockholm_418.JPGStockholm_419.JPGStockholm_421.JPGStockholm_422.JPGStockholm_423.JPGStockholm_426.JPGStockholm_427.JPGStockholm_428.JPGStockholm_429.JPGStockholm_430.JPG
  In het schitterend gelegen "Gyllene Uttern Hotel" bij Gränna gingen we lunchen.
  De lunch gebruikten we in de eetzaal, maar de koffie achteraf mochten we gaan drinken in de lederen salon of op het balkon, van waaruit je een prachtig zicht had op het grote Vättern-meer! WOW!!
  Gränna_438.JPGGränna_439.JPGGränna_440.JPG
  Eenmaal terug buiten vroegen we aan een toevallige passant op de motor om een groepsfoto te maken voor de bus.
  Gränna_447.JPG
  En voila, ook nog even een foto van de fotograaf van deze groepsfoto.Gränna_448.JPG
  Omdat de bus niet helemaal op de foto stond, heb ik zelf nog een nieuwe foto gemaakt, dus een groepsfoto zonder mezelf.
  Gränna_444.JPG
  Aangekomen in Göteborg scheepten we in op een overzetboot van Stena Line.
  Rusland_6444.JPG
  In 2008 namen we deze zelfde Stena Scandinavica, maar amai, wat een verandering had die ondertussen ondergaan. Alles was totaal vernieuwd, zelfs de kajuiten! Mooi!!!
  Door het mooie weer gingen we op het bovendek naar het vertrek uit de haven kijken.
  Göteborg_449.JPGGöteborg_453.JPGGöteborg_455.JPGGöteborg_461.JPGGöteborg_462.JPGGöteborg_464.JPGRusland_6458.JPG
  Nadien ook op deze boot weer een schitterend buffet met drank à volonté!

 • Rondreis Polen/Wit-Rusland/Rusland/Finland/Zweden: DAG 10: Sint-Petersburg (Rusland) - grens Vyborg (Rusland-Finland) - Helsinki (Finland) - Turku (Finland)

  Nadat een verloren koffer in het hotel van een medereiziger gevonden was (de koffer was helemaal alleen met de lift vertrokken), reden we naar de Russisch/Finse grens in Vyborg. Dat ging niet zo vlot, want door wegenwerken in Rusland was het onduidelijk hoe we moesten rijden. Hierdoor hebben we wat rondjes gereden en zijn Luc en Hans een paar keer moeten uitstappen om met de kaart in de hand de weg te vragen.
  Aan de Russische grens werd eerst ons paspoort gecontroleerd in de bus, vervolgens moesten we allemaal uitstappen en om de beurt opnieuw ons paspoort laten controleren. Deze keer kregen we ook een datumstempel op ons visum en werden ook de migratiekaarten eruit gehaald. De koffers van de bus en ook de onderkant van de bus werden gecontroleerd op eventuele illegalen.
  Daarna reden we een stukje verder en kwamen we bij de Finse grens. Hier moesten we weer allemaal uit de bus en moesten we weer ons paspoort laten controleren.
  Gelukkig ging dit allemaal snel en na nog een tussenstop bij een tankstation kwamen we aan in Helsinki.
  Vanaf nu werd alles erg herkenbaar, vermits we dit stuk van de reis al eens eerder deden tijdens de Noordkaapreis in 2008.
  We bekeken wat dingen vanuit de bus en bezochten er het Sibeliusmonument.
  Helsinki_374.JPGHelsinki_375.JPG
  Vervolgens bezochten we de schitterende rotskerk.
  Rusland_6342.JPGHelsinki_379.JPG
  Deze keer zagen we er ook het schitterende station.
  Helsinki_381.JPG
  Daarna bezochten we de witte dom op het senaatsplein.
  Helsinki_387.JPGHelsinki_385.JPG
  Tijdens de vrije tijd zagen we o.a. een boot van Viking Line liggen, zoals wij er ook een zouden gaan nemen diezelfde avond in Turku.
  Helsinki_389.JPG
  We keken en luisterden ook even naar een optreden in het aanpalende park.
  Helsinki_391.JPGHelsinki_390.JPG
  Daarna reden we dus verder naar Turku waar we een binnenkajuit toegewezen kregen op een overzetboot van Viking Line. Om 21u vertrok de boot. Het diner aan boord was weer meer dan prima met een bijzonder uitgebreid buffet en ook bier/wijn/softdrinks/water/fruitsap à volonté!

 • Rondreis Polen/Wit-Rusland/Rusland/Finland/Zweden: DAG 9: Sint-Petersburg (Rusland)

  Na alweer een vroeg ontbijt gingen we nog op het Vasilewski-eiland naar de sfinxen kijken bij de Academie van Schone Kunsten. Onderaan staan beelden van griffioenen.
  Sint-Petersburg_293.JPGSint-Petersburg_295.JPGSint-Petersburg_297.JPG
  We zagen er ook de vroegere vuurtorens: de Rostra-zuilen van 32 m hoog.
  Sint-Petersburg_298.JPGSint-Petersburg_302.JPGSint-Petersburg_304.JPGSint-Petersburg_305.JPG
  We zagen er het standbeeld van de Bronzen Ruiter en de Izaäk-kathedraal, een van de grootste in de wereld!
  Sint-Petersburg_9296.JPGSint-Petersburg_310.JPGSint-Petersburg_308.JPG
  Daarna reden we naar het Paleisplein met in het midden de Alexanderzuil en aan de rand het Generale Stafgebouw en het Winterpaleis waarin het Hermitage-museum gehuisvest is.
  Sint-Petersburg_313.JPGSint-Petersburg_316.JPGSint-Petersburg_318.JPGSint-Petersburg_320.JPG
  Er stond een hele lange rij aan te schuiven voor de Hermitage. Lokale gids Marina had een groepsticket voor ons gekocht. Hierop staat een tijdstip en we mochten ook echt pas op dat tijdstip naar binnengaan. Het was een heel gedoe voor iedereen een werkend zendertje en oortje had. In het museum was het zo gigantisch druk dat een gids er onverstaanbaar was, vandaar dat Marina er een microfoontje kreeg en wij dus een ontvangertje.
  Wat een hoop kunstwerken zijn daar verzameld!
  En eigenlijk was het vooral erg om te zien op welke manier de kunstwerken daar tentoongesteld worden: door de grote ramen is de lichtinval op de schilderijen enorm slecht. Bij de meeste schilderijen moet je je daardoor in allerlei bochten wringen om een glimp op te vangen van wat er op het schilderij afgebeeld is.
  In het groepsticket was fototoestemming inbegrepen, dus hieronder enkele van mijn fotopogingen die nog een beetje toonbaar zijn.
  Sint-Petersburg_325.JPGSint-Petersburg_326.JPGSint-Petersburg_327.JPGSint-Petersburg_330.JPGRusland_6253.JPGSint-Petersburg_333.JPGSint-Petersburg_334.JPGSint-Petersburg_337.JPGSint-Petersburg_341.JPG
  Voor de lunch in Sint-Petersburg werd ons eerst nog eens een glaasje wodka ingeschonken.
  Na zdoróvje!
  Rusland_6286.JPG
  Na de lunch bezochten we de Petrus-en-Paulusvesting.
  Sint-Petersburg_346.JPGSint-Petersburg_347.JPGSint-Petersburg_348.JPG
  In de Petrus-en-Pauluskathedraal bevindt zich een beiaard uit Mechelen, maar het belangrijkste hier zijn natuurlijk de graftomben van de Romanovs.
  Sint-Petersburg_349.JPGSint-Petersburg_351.JPGSint-Petersburg_352.JPG
  Ook Peter de Grote werd hier begraven.
  Sint-Petersburg_355.JPG
  In een kapel bij de ingang werden in 1998 de graven van de laatste Romanovtsaar en zijn vrouw geplaatst.
  Sint-Petersburg_356.JPG
  Buiten bekeken we het vreemde standbeeld dat Peter I voorstelt.
  Sint-Petersburg_9407.JPG
  Nadien maakten we een wandeling over de Nevski Prospekt.
  Hier zie je o.a. de Onze-Lieve-Vrouw-van-Kazankathedraal die gebouwd werd naar het voorbeeld van de Sint-Pieterskathedraal in Rome.
  Sint-Petersburg_358.JPG
  In de vrije tijd die volgde, wandelden we tot aan de mooie Opstandingskerk.
  Sint-Petersburg_363.JPGSint-Petersburg_365.JPGSint-Petersburg_370.JPG
  De bus wachtte ons op aan het standbeeld van Catharina de Grote op het Ostrovskiplein.
  Sint-Petersburg_371.JPGRusland_6324.JPG
  Vanop het plein heb je ook een mooi zicht op het Aleksandrinskitheater.
  Sint-Petersburg_372.JPG
  We gingen daar ook even naar de schaakspelers kijken die zich steeds op of in de buurt van dit plein bevinden.
  Sint-Petersburg_373.JPGRusland_6331.JPG
  Voor het diner keerden we terug naar ons Park Inn-hotel.

 • Rondreis Polen/Wit-Rusland/Rusland/Finland/Zweden: DAG 8: Novgorod (Rusland) - Poesjkin (Rusland) - Peterhof (Rusland) - Sint-Petersburg (Rusland)

  Omdat er de vorige avond geen tijd meer was voor Novgorod, werden we vanmorgen al om 6u30 gewekt om dit toch nog te kunnen bezoeken.
  Novgorod is waarschijnlijk de oudste stad van Rusland en ligt aan de oevers van de Volchov-rivier. We zagen er het oude marktplein, de kerken, de resten van de verkoophallen, het Kremlin met de oude Sofiakathedraal en het monument van 1000 jaar Rusland.
  Novgorod_213.JPGNovgorod_214.JPGNovgorod_9044.JPGNovgorod_218.JPGNovgorod_219.JPGNovgorod_9051.JPG
  Onderweg naar Pushkin zagen we langs de weg weer veel armoedige houten huisjes staan, zoals overal in Rusland. Het contrast tussen de armen en de rijken in de steden is enorm groot en valt vooral erg op als je een rondreis maakt.
  onderweg naar Pushkin.JPG
  De late middagpauze hielden we in Poesjkin, de stad waar de gelijknamige dichter ooit studeerde en waar verscheidene tsaren en tsarina's hun buitenverblijf hadden.
  We lunchten in de toren aan de rechterkant op de foto. Een schitterende lokatie!Pushkin_174.JPG
  We maakten hier ook een wandeling rond het Catharina-paleis in Tsarskoje Selo en luisterden naar een live-gezongen Russische klassieker. En jawel: er werd ook hier weer getrouwd!
  Pushkin_170.JPGPushkin_171.JPGPushkin_172.JPGPushkin_173.JPGPushkin_175.JPGPushkin_177.JPGPushkin_242.JPG
  Het laatste bezoek van de dag was bestemd voor Peterhof. Hier maakten we kennis met Marina, de lokale gids voor Sint-Petersburg.
  We maakten eerst een gegidste wandeling in het overweldigende Peterhof-park met de sprookjesachtige paleizen, het vele goud en de tuinen met de fonteinen, waarna we nog wat vrije tijd kregen.
  Peterhof_255.JPGPeterhof_256.JPGPeterhof_259.JPGPeterhof_261.JPGPeterhof_186.JPGPeterhof_188.JPGPeterhof_270.JPGPeterhof_273.JPGPeterhof_275.JPGPeterhof_278.JPGPeterhof_287.JPGPeterhof_289.JPG
  In de late avond arriveerden we in hotel Park Inn op het Vasilewski-eiland in Sint-Petersburg, waar we na het avondeten met enkele medereizigers nog een wandelingetje maakten in de omgeving van het hotel richting Finse Golf met zicht op een cruiseschip dat daar aangemeerd lag. We wipten ook nog even binnen in het 24u-winkeltje naast het hotel.
  Sint-Petersburg_292.JPG